joi, 14 februarie 2008

Ne futem sau ne cumparam?

"pfuai, a aparut oferta aia, iti da telefon gratis si suni cu un cent in nu stiu ce retea". "uau, sunt reduceri nu stiu unde". "baaa, a aparut telefonul ala cu camera cu mai multi pixeli, gata, strang bani si mi-l iau".

pana nu demult am testat un telefon. foarte misto. foarte dotat. foarte scump. si colegii chiar au crezut ca am sa mi-l cumpar. gresit. imi placea, era misto si cea mai mare calitate a lui era ca inauntru, in memoria lui de 8 GB, avea niste poze la care tin foarte mult. ei, spre dezamagirea tuturor, nu l-am cumparat. nu l-am cumparat nu pentru ca nu-mi convenea sa dau banii aia pe el; nu l-am cumparat pentru ca nu-mi placea ideea de a-l cumpara. am bagat pozele in calculator si l-am dat inapoi si nu a murit nimeni.

si m-am gandit. cumparam o gramada de cacaturi. o gramada de prostii. o gramada de chestii, de altfel inutile. de ce? de ce trebuie sa fii cel mai dotat la telefon? de ce tre' sa ai un tricou "de sa moara tot focsaniu'"? ai pula mica? esti batut in cap, nu stii sa vorbesti? ia-ti masina noua. du-te-n "mec". mash si fa cumparaturi in mall de trei ori pe saptamana, fah, iar in a patra du-te la "boling". sau "bauling".

futem bani de parca ar fi un scop in sine si (heh) chiar e un scop in sine, altfel n-are nicio explicatie toata nebunia asta. felicitari, romani, sunteti consumatori.

1.ce nu s-a gandit prea multa lume este ce costuri implica, de fapt, produsele astea la superpret. in primul rand, s-ar putea sa te trezesti ca-l schimbi mai des, orice-ar fi (si va doresc sa nu fie o prelungire de penis), nu de alta, dar toate astea ieftine sunt facute in tzari unde s-a descoperit curentul recent, unde mai pui ca-s facute de oameni atat de exploatati incat, daca cumperi, sustii cauza nobila a sclavagismului modern. SI SUNT MAI PROASTE.

2: costurile ascunse. Toate chestiile astea, in afara de simplul fapt ca dai bani in plus pe ele si ca le cumperi mai des, implica si alte costuri. La care s-a renuntat ca sa faca pretul mai bun. Suport, service, asistenta de mai multe feluri etc sau simpla amanare a platii abonamentului pe o perioada, dupa care oricum platesti.

3. tu platesti 1 cent pe minut. dar IL PLATESTI, ANYWAY.ai simtit cumva ca te sufoci, ca nu mai ai aer, ca nu mai stii unde-s toate veceurile din lume inainte sa iei ceva? nu cred. Ti s-au rezolvat problemele in dragoste cumparand ceva? ei, poate ca da, mai ales daca ti-ai cumparat o femeie. Dar chiar avem nevoie cu adevarat sa ne cumparam lucruri in fiecare zi? Nu cred.

2 comentarii:

Andy spunea...

Hai mai... de ce pe blogspot? de ce nu pe wordpress? e mult mai "amabil"...
Si te putam ajuta cu "logistica"...
Poate bagi unul si pe wordpress..
Bine ai venit in blogosfera si iti urez succes, si la cat mai multi vizitatori! (si clickuri pe linkul meu;))

Andy spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.