vineri, 5 septembrie 2008

moldovean inrait

calatoream cu doua tanti la un moment dat (in lift, dar asta e irelevant) si una ii povestea celeilalte ce n-o lasa pe ea sa doarma noaptea la viata sentimentala a fiicei ei: fata, orice vrea ea, da' numai moldovean sa nu-mi aduca. orice. sau tigan.

mda. asta se intampla in bucuresti, un bucuresti in care am fost martor la ce inseamna moldovean pentru unii oameni. "si, deci, ti-a dat tzeapa. curva dreacu! da' de unde era?" din orastie" "a, moldoveanca!"

bine, pe cand eram eu in liceu, in focsani, un orasel frumos, de altfel, cu femei bune (zice lumea, io n-am voie), discutia cea mai importanta era unde mergem la facultate. la bucuresti sau la iasi? argumentul celor pro-iasi era ca e mai liniste, e mai distractie in facultate (presupun ca era vorba de baut si futut din plictiseala, stiu, sunt rau acum). eu, oricum, dintre bucuresti si iasi am ales clujul. am facut, pana acolo, totusi, un ocol prin iasi, numai ca sa aflu de la o mandra reprezentanta a vasluiului c-or sa-mi taie capu' "ungarii aia".

a, ca sa revin la bucuresti, dar tot in contextul asta, mi-a explicat mie o bucuresteanca de ce vorbeau doi din cluj intre ei in ungureste: nu, nu sunt unguri dar stii tu, stand in cluj...

si-am ajuns la cluuuj... unde mi-a explicat cineva ca de unde veneam eu (moldova, practic), lumea n-are garduri la case si ca autostrada soarelui s-a facut cu banii ardelenilor sa aiba bucurestenii pe unde se duce la mare (trebuie sa fac precizarea ca respectivul nu fusese in viata lui nici in moldova, nici in bucuresti).

acuma, io n-am nimic de pierdut. eu sunt constantean din mama moldoveanca, tata ardelean, scoala facuta la focsani + bucuresti si, de vreo 10 ani, bucurestean din asta de pripas, de prima generatie. sincer, nu-mi face nicio placere sa stiu ca va trebui sa stau zilnic sa le bag mintile in cap copiilor mei cand vin acasa dintre tampitii astia, dar asta e. vedeti, si eu am antipatiile mele.

dar cred ca ideile cu moldovean/oltean/ardelean/ungur/tigan sunt niste prostii. nu trebuie sa uitam ca trei sferturi dintre orasenii astia ai nostri sunt la prima sau a doua generatie incaltata, ca parintii sau bunicii lor nu stiau sa traga apa la veceu cand i-au mutat comunistii la bloc si se cacau in el pana il umpleau, in schimb, emit pareri despre cat de civilizati sunt altii.

hai sa fim seriosi. nu exista roman mai bun sau mai prost, exista numai romani cu pareri tampite, exact cum ii explica bunica-mea - care n-a mers in viata ei pe o scara rulanta decat pe spate - maica-mii cum e in italia si cum sunt italienii, desi n-a fost in viata ei acolo (mai trebuia sa spun asta.

2 comentarii:

andycomro spunea...

Mda... si eu am un coleg (fost coleg de facultate) care urasete moldovenii, el fiind din Braila!
Eu am tata moldovean, mama ardeleanca (de fapt nascuta in Bucuresti, crescuta in Brasov) din parinti - mama ardeleanca si tata moldovean. Io ce sunt?
La partea cu fetele din Focsani asa e (dar nici eu n-am voie :) )
Ma bucur ca ai revenit la blogging!

Quick Silver spunea...

ba, aia era mama ba!!! hahahaha, po' sa pun pariu ca aia era mama! numa mama zice asta in continuu de 24 de ani!!

n.red. mama s-a maritat cu un moldovean.