marți, 18 august 2015

Greva medicilor

Da, greva medicilor care vroiau şi ei nişte bani în plus şi mai erau şi supăraţi c-a rămas mita ilegală se pare că nu mai are loc, că are grijă ponta de ei şi le mai aruncă o sută de lei, ca ceauşescu. Mă distrează întotdeauna când nişte categorii de slujbaşi din ăştia, precum medicii sau profesorii încep cu şantaje şi-şi aduc ei aminte ce importanţi sunt şi că n-au de niciunele să-şi facă meseria şi să ne ajute pe noi. Cum ne ajută? Depinde pe cine întrebi. Dar întrebarea mea pentru medicii care s-au supărat că n-au voie şpagă şi că au salariul mic este următoarea: ei înainte să dea la facultatea de medicină ce ştiau despre medici? Că unii vorbesc despre problemele medicilor de parcă au căzut din lună direct în halat sau le-a stat cineva cu pistolul la cap să se facă doctori. A, staţi, de fapt, am uitat că doctorii ne cred pe toţi proşti, că ei au făcut mai multă facultate ca alţii şi pentru asta probabil că merită salarii mai mari. Sau poate că au făcut mai multă facultate ca alţii şi pentru asta alţii ar trebui să aibă salarii mai mici ca ei. Dar am să-i şi ajut cu o informaţie pe medici, că se ştie că sămoreu e un loc educativ. Ştiţi de ce n-aveţi salarii mai mari, domnilor medici? Pentru că nu crede nimeni că nu aveţi bani.

3 comentarii:

ploaie-albastra spunea...

De ce esti rau? Problema nu e data de salariile mari sau mici, sau de faptul ca medicii au sau nu au bani, ci de lipsa banilor din sistem. Sau poate de gestionarea lor nu tocmai ortodoxa. Bani care, dupa parerea mea ar trebui folositi in alte directii decat salarizarea. Si da, cei mai multi dintre noi, cand au trecut prin anii(nu putini) de facultate si prin examenele multe si nu taman usoare, ( sa nu mai vorbesc de cele pe care esti nevoit sa le dai zi de zi in fata bolnavului) stiau ce-i asteapta si chiar au crezut cu adevarat(si inca mai cred!) in juramantul lui Hipocrate. Si nu se plang si nu participa la greve de acest gen, chiar daca prin asta isi atrag oprobiul colegilor de breasla.
Poate nu crezi, dar sunt multi cei care nu striga pe la toate colturile "vrem salarii mai mari", pentru ca au altceva de facut. Ceva pentru care au muncit ani si si-au tocit ceva neuroni. Si nu le pare rau.

Cristean spunea...

Nici examenele, nici şcolile şi nici joburile, în general, nu sunt uşoare decât dacă trişezi sau dacă eşti făcut pentru ele. Nimeni nu câştigă în România suficient decât dacă e un super profesionist, un super trişor sau un super norocos. Iar la început la tăţi ni-i greu dacă nu marcă părinţii bani. Când m-am angajat eu ziarist, prin 2005, câştigam vreo 80 de dolari pe lună. Cam cât prietenii mei medici rezidenţi pe vremea aia. Eram toţi în acelaşi căcat, numai că prietenii mei doctori erau supăraţi că ei au făcut 6 ani de facultate şi câştigă mai puţin decât prietenii mei procurori, care au făcut 4. Numai oamenii mărginiţi pot gândi aşa. Mă deranjează când o problemă care e a tuturor e confiscată de câte o categorie care-şi aduce ea aminte ce importantă e. Toată lumea e importantă şi fără cam toată lumea am beli-o. Cel mai tare am beli-o dacă ar face grevă gunoierii şi hingherii, dar pe ei nu-i aud vorbind de salarii, şpăgi etc. Au dreptate medicii. Au dreptate toţi cei care cer bani mai mulţi în România, pentru că românii câştigă puţin, marea lor majoritate. Dar când pui problema că numai tu ai probleme, atunci e egoism şi prostie şi bârnă în ochi.

ploaie-albastra spunea...

Cred ca ideea de la care pornim e aceeasi, vazuta insa din unghiuri si de pe pozitii diferite. (Si a fost o vreme in care nu mi-ar fi pasat cat de putin castig, numai sa fac ceea ce faci tu. Doar ca mi-am dat seama ca toti anii mei de scoala nu-mi dau calificarea necesara sa fac meseria asta bine, fara sa-mi fie rusine de mine. Asa ca m-am intors la iubirea me dintai, constienta fiind ca doar simplul fapt ca iti place sa faci o meserie sau alta nu e suficient)
Au dreptate cei care vor sa castige mai mult. Depinde cum o fac. Si cum si cand o cer. Nu-mi place si nici nu mi-a placut vreodata sa bat cu un pumn in masa si cu altul in piept, ca vezi doamne, cine sunt eu si trebuie sa am. Si nici nu mi se pare corect sa santazezi printr-o greva pe cei care ar trebui sa vada adevarata valoare a tuturor celor care muncesc in tara asta indiferent de anii de scoala(intre noi fie vorba, cred ca printre gunoieri sunt cativa care, daca ar fi avut o sansa, ar fi fost acum oameni cu carte. Dar nu-mi inchipui ca noi, astialalti am putea face munca lor).Si, mai ales, nu-mi place ca cei care tipa cel mai tare, nu sunt tocmai cei care inseamna ceva pentru tagma in numele careia striga.