luni, 30 ianuarie 2023
luni, 23 ianuarie 2023
Am zis că revin
Am zis că revin
Ştiu, o să sune dur, dar când muierea mea de mai demult şi-a luxat un picior sărind un gard cu pantofi cu toc pentru că au atacat-o câinii comunitari, câinii "noştri" şi totul a rezultat într-un "gata, îi prind pe toţi şi îi spânzur de bara de bătut covoare" vorbeam la nervi. Nu am spânzurat şi nu o să spânzur nimic şi pe nimeni. Când m-am calmat, adică a doua zi, după ce mi-a zis ea "hai!" şi eu am zis "nu pot, mi-e milă!" şi ea mi-a răspuns "hai, că nu mă futz în picior!" mi-am amintit ceva de mai demult.
Eu am fost muşcat de un câine "comunitar" fix în ziua dintre aia când aflasem că luasem examenul la liceu şi aia când trebuia să plec cu familia în Deltă. Veneam de la piaţă, am auzit nişte scheunături de pui de câine, am crezut că or fi fost abandonaţi sau ceva, m-am dus să văd şi, din senin, a apărut mama lor şi m-a compostat. Nu m-a prins corect nici ea, dar nici eu n-am apucat să retrag piciorul cum trebuie, că eram în şlapi, am o cicatrice în spatele genunchiului care seamănă cu orice, cu o căzătură de pe bloc, eventual, numai cu o muşcătură de câine nu, că a intrat în mine doar un canin. (Ahem). Aveam de ales dacă făceam tratamentul antirabic 12 zile şi râmân singur acasă ori merg cu ei şi m-am dus, deşi dup-aia am aşteptat să văd un an de zile dacă mor de hidrofobie sau nu. Am făcut doar antitetanicul sau cum s-o fi chemând şi am plecat. Dar nu asta era cea mai mare problemă pentru unul ca mine atunci. (Poate cândva o să zic ceva şi despre câinele roşu, câinele alb şi câţeaua neagră, dar nu acum).
În viaţă mai eşti muşcat, mai iei o palmă, dar eu aveam o mare frustrare: cititor înrăit, mă duceam foarte des la biblioteca judeţeană să iau cărţi şi să le dau înapoi. Mă enerva foarte tare faptul că, după ce că era într-o zonă rău famată, în care te întrebau mereu băieţii ce ai la tine (eu ce să am, cărţi, nu păreau interesaţi de asta), se mai apucau şi câinii vagabonzi să te hăituiască pe acolo. Şi nervos cum eram, am aflat că la Vânătorul şi Pescarul sau cum se chema magazinul ăla şi unde eu eram deja client constant se băgaseră sprayuri "paralizante". Aşa că mi-am dus şi am luat şi eu unul. M-a cerut madama aia buletinul, m-a trecut într-un registru, de parcă doream să sparg o bancă cu sprayul ăla.
Şi l-am luat şi când au venit peste mine câinii vagabonzi l-am folosit şi a funcţionat. N-a murit nimeni, n-a fost spânzurat nimic, pur şi simplu au plecat. Îmi amintesc şi acum momentul. Era o vreme ploiasă. Dar nu înţelegeam ce căutau câinii la bibliotecă. Când am ieşit de acolo, am văzut: colegii mei, cititorii, le dădeau de mâncare acolo. Atunci am înţeles că inteligent te naşti, nu devii citind şi că oricât ai citi, să dai de mâncare unui câine ca să nu te mai latre nu te face un om mai bun sau mai deştept, îl face pe el să te apere de ceilalţi, chiar dacă nu te atacă nimeni. Nu-s dresor de câini, dar, îmi pare rău, chiar dacă na, câinii din Bucureşti au avansat, nu mai luptă la copii, luptă la seniori acum, ce s-a întâmplat spune mai mult despre noi decât despre câini, şi anume că nu am învăţat mare lucru din ce s-a întâmplat până acum.
miercuri, 18 ianuarie 2023
sâmbătă, 14 ianuarie 2023
Acum, trebuie să discutăm nişte cazuri. Ele sunt oarecum despre, dar mai degrabă pentru nişte oameni de la care am avut de învăţat foarte mult şi la care ţin foarte mult. Ei se numesc Eugen şi Ioan (La mulţi ani, Nelu şi să-ţi trăiască Ioana!). Eugen mi-a spus o dată povestea numelui lui. El trebuia să se numească Jeno, doar că ăia de pe la starea civilă ori n-au ştiut, ori n-au putut să scrie patru litere corect una lângă alta, aşa că i-au zis Eugen. Adevăru-i că nici eu nu ştiu cum se scrie corect, deci, aş putea fi angajat cu succes la starea civilă. Eugen bun, ba foarte bun, dacă mă întrebaţi pe mine. Era un nume maghiar Jeno, de unde să ştie nomenclaturiştii ăia comunişti cu 7 clase chestii din astea? Mai târziu, când l-am auzit ca arbitru, el fiind antrenor, vorbind în maghiară cu sportivii lui pe margine chiar am întrebat-o pe şefa arbitrilor:
-Auzi, dar Eugen e ungur?
-Nu, dar na, stă în Cluj, evident că ştie ungureşte.
Atunci m-am convins definitiv că e proastă. Dar. Eugen. Şi Ioan. Şi la mine în familie s-a greşit. Am avut doi străbunici în Apuseni cu un parcurs mai mult decât ciudat. Unul a fost luat în armată când a început primul război mondial şi trimis să lupte împotriva italienilor în Alpi. Ajuns acolo, a luptat el cât a luptat, după care s-a gândit că nu e războiul lui, a dezertat şi s-a întors pe jos acasă din Tirolul de Sud până în Ardeal. Străbunicul cu cea mai ciudată parte din povestea asta, ca să vezi, Eugen, că toţi avem nebunii noştri, este Ioan, cuscrul dezertorului. Când s-au dus părinţii lui să-l declare, că se născuse, ăla de la primărie, notariat sau unde l-au înscris ei, era şi beat, era şi ungur, aşa că l-a trecut în acte Ioana. Drept urmare, el n-a făcut nicio zi de armată cât a fost războiul de lung.
miercuri, 4 ianuarie 2023
Am văzut şi eu Teambuilding, bine, l-am văzut atât de praf încât după ceva timp i-am zis cui m-a dus că aş vrea să mergem într-o zi să vedem Teambuilding şi pot să zic ceva: dincolo de faptul că ar fi bun sau prost, este foarte realist. Şi acum s-ar putea să fiu înjurat, dar pentru mine s-a confirmat încă o dată că, de fapt, corporaţiile sunt bune. Într-un fel, da, te storc, munceşti ca un sclav, se gândesc în principal numai la profit, am şi exemple. Ştiu corporaţie care avea 300.000 angajaţi, care le-a promis acţionarilor într-un an 30 miliarde USD profit şi pentru că a făcut doar 27 miliarde profit, ca să optimizeze costurile, a dat 30.000 oameni afară. Dar, spre deosebire de patronii români, te plătesc. Decent. Şi te trimit şi în teambuilding, Vreau şi eu să văd o gestionară de la non-stop care a fost în viaţa ei în teambuilding.
Când stai cu sabia deasupra capului normal că eşti stresat şi presat de targeturi, deadlineuri şi alte aşteptări de multe ori heirupiste şi nerealiste. Şi când ai ocazia să scapi te faci prafao. Dar asta nu face corporaţia un lucru rău. Dacă ne amintim de anii 90, ar trebui să ne amintim şi de faptul că majoritatea oportunităţilor de carieră erau să ajungi zilier, vânzător la magazin sau măturăteur indiferent ce educaţie aveai, dacă nu aveai pile, deşi... sau să pleci din ţară. Acum e altfel. Şi e meritul nostru. Foarte multă lume dă vina pe corporaţii pentru tot ce-i rău pe lumea asta, dar nimeni nu am auzit să se uite şi să vadă că, de fapt, corporaţiile plătesc jumătate din tot impozitul pe profit plătit în ţara asta, în condiţiile în care sunt doar o mică parte din toate companiile de aici.
Cu alte cuvinte, românii nu-şi plătesc impozitele în România, nu străinii. Şi să amintesc un aspect, toată lumea se plânge că ne pleacă talentele din ţară, ştiţi voi, mai ales ăia care vor să aibă dreptate cu orice preţ, care fac mişteaux de diaspora, că, vezi-doamne, nu mai ştie româneşte. Pe de o parte, ăia care nu mai ştiu româneşte nu au ştiut româneşte niciodată, pe de alta, cine eşti tu să judeci cine unde pleacă, dar corporaţiile care au venit aici tocmai asta au făcut, au dat o şansă unor oameni să-şi pună în valoare ce ştiu aici, nu la dracu-n praznic, pentru că, surpriză, zic din nou,ele plătesc. Şi plătesc oameni care învaţă acum, pentru că noi, vreo 50 ani, poate mai mult, nu am ştiut ce e capitalismul şi corporatismul. Media de vârtstă este foarte mică, iar şefii ăia mari sunt de multe ori nişte securişti bătrâni care au fost puşi în funcţii că erau singurii care aveau contacte şi contracte peste tot. Eu am fost în teambuildinguri. Comedie proastă sau comedie bună, nu mai contează, nu suntem critici de film aici, dar a propos de neorealismul românesc, cam tot ce vezi în filmul ăla se potriveşte cu realitatea şi se încadrează acolo.