miercuri, 12 noiembrie 2014

Să ne distrăm cu extremiștii

Acum, cât se mai poate. Sunt convins că lumea își amintește de Csibi Barna, extremistul secui care i-a dat foc lui Avram Iancu fix cât își amintește de Sabina Elena, fata cu tricolor. Dar mie mi se pare simpatic subiectul, așa că hai să rânjim la el până nu plângem la el, că la ce se întâmplă prin împrejurimile României ne putem aștepta la orice. Cine ar fi gândit că acest cetățean s-ar putea să susțină niște cauze tocmai de prin Moldova? Adică cine dracului vrea să scape de români, dar îi iubește pe moldoveni? Ei, omul s-a dus la Chișinău la niște manifestații de-ale rusofonilor de pe acolo (se pare că există și un extremism moldovenesc, de-al lor, de la țară) ca să susțină nici mai mult nici mai puțin decât Marea Unire.

Cum care Mare Unire? Unirea Moldovei cu România? Păi cum? Ești prost? Nu, frate, el unirea dintre Moldova aia de peste Prut cu Moldova de dincoace de Prut, el pe aia o susține. El nu vrea România Mare, el vrea Moldova Mare. Și ce drăcia dracului înseamnă asta, poate se-ntreabă careva. Păi, simplu. Simplu mai ales dacă te pasionează subiecte din astea și mai și cunoști oleacă de geografie și historie. El ce vrea? Vrea să despartă Ținutul Secuiesc de România. Și cum ai putea să desparți de România ceva care-i fix în mijlocul ei fără graniță cu nici măcar o altă țară? Prin levitație? Prin teleportare? Sau prin emigrare? Nu. Și să presupunem (nu mai zic prin absurd, că după republicile Transnistria, Donețk și Lugansk nimic nu mai pare așa absurd) că reușeste. Și ce-a rezolvat?

Tipul vrea refacerea Moldovei istorice dintr-un motiv din care nu are cum să lipsească geografia, ca să vezi. După cum spuneam, secuii sunt fix în centrul țării sau hai, un pic spre Nord-Nord-Est, pentru cârcotași. Singurul mod în care ar reuși să aibă graniță și cu altă țară în afară de România din toate părțile ar fi ca granița României să ajungă pe  Carpați. Și uite așa ar avea Szeklerland sau cum o vrea ăsta să-i spună ar putea să iasă din țară fără elicopter și fără viză de România.Ceea ce ne demonstrează că omul s-a gândit la asta serios. Și că poate are și un plan. Zic asta așa, în atenția autorităților. Autorităților ălea.  Cine știe, poate le interesează și altceva în afară de pe cine pupă-n cur în calitate de nou președinte.

Și-acum, detaliul care mă distrează pe mine: poate totuși ar trebui să-i spună cineva lui Csibi Barna că s-ar putea, dacă iese planul ăsta, să se trezească din minoritar în România minoritar în Moldova aia dodoloață pe care o susține el. Nu de altceva, dar Ținutul Secuiesc aparține istoric fix Moldovei pe care vrea el s-o creeze, cam de când i l-a făcut cadou Matei Corvin lui Ștefan cel Mare. Și să vezi atunci distracție, când moldovenii or să revendice tot ce-a fost al lor. Frumos, nu? P.S.: există și trebuie să recunosc o variantă și mai drăguță în care tot acest raționament cade: ăla-n care Barna  nu vrea doar Secuimea, vrea tot Ardealul. Și-atunci are granițe câte vrea.

Niciun comentariu: