miercuri, 1 iulie 2009

Cireşoaia

Un nume care mie-mi aduce aminte de copilarie. Evident, e vorba de ceva cu multe cirese. E numele unui sat din Bistrita-Nasaud unde, intr-adevar, toti taranii se ocupa numai cu asta. Cresc ciresi si vand cirese. Le vand strainilor, prin relatii cladite in zeci de ani sau le vand din curte, nu se caciulesc cu mafiotii prin piete.

In fiecare an, ei organizeaza o serbare a cireselor unde poti incerca cele 65 de soiuri de cirese care cresc acolo. De 119 ani. 50 de mii intrarea, degustarea gratis. Io n-as fi in stare sa mananc 65 de cirese o data. Banii stransi ii folosesc pentru refacerea drumurilor din sat (din sat, nu din comuna), pentru varuit scoala, caminul cultural etc.

Astia-s din ciclul "modele pozitive". Personal, n-am fost acolo niciodata, dar cu siguranta am sa ajung o data sa gust si eu cat mai multe feluri de cirese si sa-i cunosc pe oameni. Oameni care poate ca ar trebui sa faca si ei parte, cumva, din "brandul nostru de tara". Ei, ciresele lor si traditia lor. Dar nu vor face parte niciodata, pentru ca sunt unguri.

Niciun comentariu: