miercuri, 3 martie 2010

Apucaturi

M-am trezit cu mustrari de constiinta azi dimineata, pentru ca m-a luat gura pe dinainte in ultima vreme si-am inceput s-o ard monden si hipster, oarecum, cu englezisme. Asa ca am inceput sa recapitulez in fata oglizii de ce esti gheu pasiv cand folosesti englezisme desi nimeni din neamul tau, de la Deceneu la ala care salveaza planeta Pandora, nu e englez sau american. Inca o data, de ce n-ar trebui s-o ardem pe englezisme, Cristean:

Pai, in primul rand pentru ca seamana suspect de mult cu un reflex de taran prost (da, exista tarani prosti si tarani destepti, pentru mine e o diferenta foarte importanta, poti sa fii nascut in familie de oraseni si totusi sa fii un taran prost). Ai vazut si tu Avatar intre doua telenovele cu tigani si ai ascultat niste regheton intre 18 manele si pinguinu' si iei lumea cu englezisme. Si ala a muncit 5 ani pe santier si-a invatat sa cumpere de la supermarket in italiana si acasa nu mai stie romaneste. De parca ar fi stiut vreodata. Vezi? La fel ca tine.

In al doilea rand, hai sa vedem ce notiuni abstracte, ce chestii atat de tehnice, ce probleme sunt atat de complicate in engleza de limba romana, saraca, e atat de inapoiata incat nu le contine? Ce termeni atat de elevati, de exotici au engleza de romana nu poa' sa-i tina in spate? Nu esti bine, esti OK. Nu esti smecher, nici macar tare nu esti. Esti cool, coae! Nu esti praf, nu esti muci, esti leim. Nu esti simpatic, misto, esti nais.

Bun. Deci suntem atat de smecheri incat nu stim sa mai spunem pe romana bun, frumos, urat. Băi, mi-e cam hangăr, da' nu prea mai am bred, hai să gău la magazin. Sau to the chioşc, vorba unei amice care vorbea cu nişte greci într-o engleză a ei.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Limba este un organism viu, care se dezvolta dupa cum dicteaza cei care o folosesc. Asta explica totul, inclusiv copertile, ciocolatile etc.
Ceea ce nu explica si e alt subiect este de ce sunt romanii asa de prosti? Din pacate, toti ne facem la un moment dat vinovati de aceeasi chestie...

Adelcika spunea...

Mie mi-a zis un prof ceva care m-a iluminat, apropo de limba vorbita si de rolul dansei in a-ti da seama de gradul cilivizatiei.

Zice-asa: dom'le, daca unu' ma intreaba pe strada cat ii ceasu' si eu ii zic nu stiu, iar englezu zice: nu stiu, imi pare rau, stau si ma gandesc de unde diferenta asta si ce spune asta despre o tara si vorbitorii limbii aleia.

Acuma, omu-i sociolog, o avea el ceva in cap...Daca nu, imi pare rau :)

Cristean spunea...

@zaqk "Ceea ce nu explica si e alt subiect este de ce sunt romanii asa de prosti? "

aia e o intrebare?