joi, 30 aprilie 2020

Să nu vă fie frică

Ştefan Cel Mare, care era, de fapt, mic, ca mine, folosea o tactică mişto. Şokdovenii lui o învăţaseră de la tătari: întorsul în şa. Adică, te duceai spre adversar, fentai un atac călare, cum ar veni, ăla vroia să vină peste tine, după care o luai la fugă şi-l plouai pe duşman cu săgeţi din fuga calului, pe retragere, în timp ce calul tău alerga, iar tu îl călăreai cu spatele înainte. Distanţă. Asta e ideea. Erau şmecheri moldovenii pe vremea aia, deşi erau puţini. O să dezvolt când om avea timp tema Ştefan Cel Mare, acum doar încerc să o pun în context.

Tipul ăsta era cel mai mare proprietar de pământ din Transilvania pe vremea lui Matias Corvin, ca să vă  faceţi o idee, că e şi la modă discuţia. Nu am găsit asta în nici măcar un manual de istorie, ci în alte surse. Nu avea pâmânt doar în Ardeal, avea şi colonii, gen Mangop, s-a însurat cu o babă urmaşă de-a împăraţilor bizantini, că el vroia să recucerească un oraş numit Constatinopol, căzut în mâinile turcilor nu cu mult înainte să vină el pe tron la el în ţară şi încerca să îl revendice, dar nu avea resurse. Băi, moldovenii erau şmecheri. Se îmbătau înainte de fiecare bătălie şi nu le era frică, spuneau că numai Dumnezeu hotărăşte cine moare.

La un moment dat, Ştefan pierde bătălia de la Valea Pulii Mele. Confruntat cu armata otomană în toată splendoarea ei, vreo 100.000 inşi, măcelăreşte şi el cât poate, după care se retrage. A lăsat să îi acopere retragerea 200 (două sute) de călăreţi. Ăilalţi, inamicii, acuma, nu mai erau 100.000 după o zi în bătaia tunurilor lui Ştefan într-o ambuscadă aşa cum ştia el să organizeze. Dar nici puţini nu rămăseseră. El fuge cu ce mai avea, pierduse 37 boieri din sfatul ţării, iar ăia 200 călăreţi pe care i-a lăsat în urmă au ţinut toată armata aia otomană, în frunte cu sultanul, ocupată o noapte întreagă. Şi la distanţă, Dacă nici ăla nu e curaj, înseamnă că nu cunosc eu semnificaţia termenului.

Aşa e şi acum. Asta nu înseamnă că trebuie să ne apucăm toţi de bătălii. Cea mai importantă bătălie e cu noi înşine.Şi eu m-aş apropia de nişte fete mult mai mult ca altă dată, dar #rrezist.

Niciun comentariu: