joi, 9 aprilie 2009

Ce misto

Au inceput niste demonstratii in Georgia, vor sa-l dea jos pe Shaakashvili, gata, toate posturile straine urla ca disperatele, dom'le, revolutie. La moldoveni, pula, i-a durut in ciocan. Cine pula mea e Georgia asta? Ce-i asa strategic, la ea? Ca si fara ea, tot au iesire rusii la singurul nostru vecin cuminte, Marea Neagra. Ca si in cazul Moldovei. Probabil ca asta e diferenta, cand ai un presedinte cu studii in america se uita lumea altfel la tine decat cand ai presedinte un fost sef de colhoz. A, am uitat, moldova nu mai vrea inapoi ce i-au furat rusii.

3 comentarii:

jane spunea...

Da, e nasol ca ce se intampla la Chisinau ajunge in subsolurile buletinelor de stiri. Dar asta nu inseamna ca Georgia are mai putina importanta strategica. In primul rand, acolo a fost un razboi. Si n-a trecut nici macar un an de atunci. Au fost tancuri pe strazi, localitati mai mari sau mai mici distruse, oameni ucisi. Si, in afara acoperirii media oarecare pe care o primeste Georgia acum, parca acel razboi nici n-ar fi fost. De ce? Pai ca e criza economica, ca Rusia sta cu mana pe butonul de oprire a gazului catre Europa, asa ca Europa (si, mai ales, Germania) tace chitic, etc. Georgia e vecina directa cu Rusia si nu vrea sa mai fie in sfera sa de influenta, indraznind sa spere la statutul de aliat NATO. Este si granita cu Asia. Mai sunt si cele trei teritorii-problema care vor sa nu se mai cheme georgiene.
Ehh, sunt multe de discutat pe marginea subiectului.
Intrebarea nu e de ce e Georgia importanta si de ce se vb despre ce se petrece acolo, ci de ce nu se da o mai mare acoperire si Chisinaului. Tot chestii de strategie geopolitica. Asta nu inseamna ca e normal, nici ca nu trebuie facut ceva in privinta acestui lucru.

Cristean spunea...

pe altii stiu ca-i doare in ciocan. dar hai sa facem abstractie ca aia de acolo sunt romani. sa le zicem groenlandezi, ceceni, orice. ne convine sa avem vecini niste dictatori care au ca industrie nationala coruptia, saracia si contrabanda ? eu cred ca merita mai mult subiectul, dar probabil ca e mai comod sa ai intre tarile mai "interesante" un fel de no man's land. moldovenii au fost importanti pentru americani fix pana cand le-au vandut Mig-urile alea, acuma gata, nu mai exista. Si nu e normal.

jane spunea...

acum depinde la ce te referi: la importanta data evenimentului in plan international sau in media romaneasca. pt ca difera foarte mult motivele pentru dezinteres/interesul scazut/tacere de voie, de nevoie.