sâmbătă, 11 iulie 2009

In Bucuresti, pe dreapta

Am vazut aici un material si niste comentarii care m-au umplut de scarba.

Ca sa lamurim o chestie despre moldoveni. Dupa ce provincia lor a fost sute de ani cam cea mai smechera de pe aici si dupa ce au dar multe nume grele in cultura - grele, tata, nu Zaharia Stancu sau Octavian Paler si dupa ce mult timp multi s-au mutat acolo pentru ca le era greu sau foame sub unguri sau turci, s-a intamplat o chestie misto: Moldova a avut onoarea sa fie prima provincie ocupata de armata rosie. Dupa ce i-au furat aia cat au putut, i-au dus prin Siberia si le-au violat femeile, in 1947 au mai primit cadou si-o seceta meseriasa.

Asa ca foarte multi moldoveni au luat-o de nebuni prin tara sa caute de munca si, pe traseu, sa vanda ce-aveau prin casa pentru mancare. Mentalul contemporan din restul provinciilor s-a bucurat repede si-a pastrat imaginea moldoveanului boschetar, muritor de foame in loc de aia de urmas a lui Stefan cel Mare pentru ca asa-i rumanu', nu mai poate de bucurie, are 8 - 9 orgasme pe noapte daca stie ca altu' e mai sarac sau mai prost ca el. Prea putini par sa realizeze ca daca un om trece printr-o perioada mai proasta ca tine, asta nu inseamna ca automat esti tu mai destept sau ai vreun merit in plus.

Mai nou, tot aud o teorie: "provincialii" sunt complexati fata de bucuresteni. Ma, io n-am ce complex sa am in fata cuiva care ma intreaba "auzi, da' unde-i Focsaniul, in Iasi?" Ok, asta a fost un "rautacism". Intrebarea mea este: de unde pana cand a fi bucurestean/moldovean/banatean/orice e o calitate? Sau tigan. De cand e asta un argument? E ca si cum ai spune ca esti mandru ca esti roman. Numa' pe americani ii mai aud asa "sunt american si fac asta pentru ca sunt american si...". Faci asta fie pentru ca esti obligat, fie pentru ca esti prost si nu te duce mintea la altceva.

N-am nimic cu nimeni, dar nu pot sa nu observ ca unii oameni din Bucuresti au o problema de optica: ii privesc de sus p-astia care vin aici la facultati si aleg sa ramana. Unii. Iar altii vad conflicte acolo unde nu sunt ("nu, noi n-avem nimic cu nimeni, dar provincialii se plang si nu mai stiu ce fac"). Faptul ca parintii tai au facut sex candva si s-a intamplat ca tu sa te nasti aici nu e niciun merit. Niciunul. N-ai sa primesti niciodata o medalie pentru asta. Nu esti mai destept sau mai cult pentru ca te-ai nascut aici si stai intr-un bloc cu vedere la alt bloc. Poate ar trebui sa schimbam ceva.

Din nou ii dau dreptate lui Neagu Djuvara: poate capitala ar trebui sa fie undeva in centrul tarii. Intr-un loc cu adevarat reprezentativ pentru toti romanii, un loc multietnic. Nu intr-un loc in care minoritatea predominanta nu e tocmai reprezentativa pentru ideea de multiCULTURALITATE.

Un comentariu:

jane spunea...

din fericire, eu nu prea am dat peste multi asemenea bucuresteni. dar aceasta categorie de oameni e cea care se mandreste cu atribute care nu depind de ei, fara a avea multe alte lucruri laudabile, productie proprie.