marți, 18 august 2009

Despre nunti

Cata naivitate in astia care au impresia ca o nunta schimba totul in viata lor. Ce idee tampita. Stiu ca multa lume din asta, gen romantici incurabili, o sa ma injure. Bun. Unii oameni traiesc cu impresia - sau visul, in fine - ca daca te mariti/insori, lucrurile din viata ta se vor schimba brusc si masiv in bine. Sa mor eu? De unde pana cand? Si de ce? Ca te futi mai des? Faceti un experiment: spalati, faceti de mancare pentru cineva in plus, impartiti televizorul si patul pentru o perioada mai lunga si cam aia e casatoria.

Un act nu schimba nimic. O ceremonie care dureaza intre juma' de zi si trei zile daca esti tigan si in care tre' sa faci o gramada de chestii care bat penibilul in gura pentru ca "asa se face" nu cred ca iti garanteaza o viata mai buna dup-aia. Sincer. Gen, imi fura aia femeia si daca nu fac spagatu' si nu dau o lada de whisky nu mi-o dau inapoi. Dupa care, viata mea se va schimba in bine. Hai sa fim seriosi. Dragostea te schimba. Un copil te schimba. O nunta nu schimba nimic decat daca iese cu bataie mare, care se lasa cu omor sau din care ramai fara un picior, ceva. Atunci, da, o nunta iti schimba viata.

Nunta nu e acelasi lucru cu o casatorie (varianta porno): casatoria te schimba mai putin pe tine, mai mult iti schimba programul decat caracterul. Sa luam un exemplu simplu: faptul ca esti curva nu te impiedica sa te mariti, si daca o faci nu inseamna ca te-ai cumintit. Zi-mi si mie ce se schimba daca locuiesti impreuna (si te si futi) cu cineva 5 ani, dup-aia va casatoriti intre voi si nu erati frati. Se schimba ceva in relatie? Ma indoiesc.

N-am ceva nici macar impotriva casatoriei intre aia pe invers. Treaba lor, nu ma priveste. E mai importanta dragostea si relatia decat casatoria. Am vazut atatea casatorii care nu merg incat nu mai am incredere in ea ca-ntr-o solutie. E doar un pas pe care daca nu l-ai facut nu inseamna ca esti handicapat sau ca nu iubesti sau ca nu poti avea copii. I se da importanta prea mare. Dar uite ca incet, incet, in tarile mai sanatoase la cap, nu trebuie neaparat sa fii casatorit ca sa ti se recunoasca oficial o relatie. E un inceput bun.

14 comentarii:

..George.. spunea...

apropo de curve...iti dai seama alai de masini la alea la nunta?

nevers spunea...

Putin imi pasa mie de ceea ce cred altii despre nunta.Important ce cred eu despre nunta...prima treapta.

jane spunea...

mie mi se pare ca pasul asta e al naibii de periculos - te culci pe-o ureche si-ncepi sa ai pretentii fara a da mare lucru la schimb. deci casatoria e periculoasa ;) parerea mea, extrasa din ce-am vazut in jur pana acum - f putine exemple fericite (am mai multe degete la o mana)

Cristean spunea...

@george: da, mai ales daca nunta e pe centura!

@jane: acuma esti tu rea:)). dar da, merge pentru proastele care se marita ca sa plece de acasa si pentru labagiii care se insoara ca le e lene sa-si spele singuri izmenele. adica pentru toti aia care se iau si habar n-au cu cine.

nevers spunea...

O prima treapta suficient de inalta pentru multi.

Cristean spunea...

sau prea inalta?

Anonim spunea...

sincer, se vede din postul tau ca nu ai fost casatorit niciodata. o casatorie schimba multe, si, permite-mi sa iti spun, mult mai multe decat iti poti imagina. ca omul fuge de responsabilitai, da, ca unii se insoara pentru ca le e lene sa miste o scama,da, dar poate exista si altfel de oameni, care se casatoresc pentru ca simt ei ca e ce trebuie. casatoria este muult mai mult decat un act. o simti numai cand ai facut asta, nu cred ca se poate explica

Cristean spunea...

bun, atunci care-i diferenta dintre a iubi pe cineva si a locui impreuna 10 ani necasatoriti si 10 ani casatoriti? exista? sau nu se poate explica? ca atunci mi se pare mai degraba wishful thinking decat vreo chestie reala. sau, cum deosebesti o relatie serioasa de o logodna? nici macar nu inteleg de ce ar trebui sa fii mai responsabil intr-o casatorie decat in alt fel de relatie. daca nu-s insurat cu o femeie, inseamna ca am voie sa-mi bat joc de ea?

nevers spunea...

E ca o celebrare.E un nou inceput.Nastere,casatorie,moarte.3 trepte.Nu stiu.E bine sa le intelegi.Nu simti nevoia sa sarbatoresti,sa te bucuri,sa ai o zi in care sa-ti amintesti?
Nu stiu sa dau explicatii.Ma simt de parca as vrea sa explic un banc.Chestiile astea se simt.
Am 18 ani de casnicie...

nevers spunea...

“Nu poti sa inveti ceva pe cineva; poti doar sa il ajuti sa gaseasca raspunsul in el insusi.”

Cristean spunea...

pana la urma, e chestie de perceptie. mie nu-mi plac nuntile astea ceremonioase, cutare, dar stiu pe cineva careia ii plac, asa ca am sa trec si eu prin asta. ei ii place, mie nu. dar sincer, dupa nunta, cand ne intoarcem acasa, as vrea sa fim aceiasi oameni, nu niste oameni diferiti. ar fi aiurea.

Anonim spunea...

referitor la perceptie nu te contrazic. dar este cale lunga de la perceptia personala si pana la generalizarea pe care ai facut-o. focusul in ultima ta remarca insa mi s-a parut foarte concludent: casatoria nu trebuie sa ii schimbe pe cei ce ar trebui sa ii uneasca si mai mult. sunt de acord

Quick Silver spunea...

casatoria este ca multe altele o conventie religioasa inutila si de multe ori o rezolutie tampita pentru o relatie si o greseala foarte frecventa pe care o fac unii. nu zic ca nu ma marit in viata mea, desi nu stiu de ce as face-o in fond, ca dupa nunta nu ii pun contoar la prohab lu' barbatu-meu sa nu futa altceva sau mai stiu eu ce.

nuntile in schimb pot fi faine. adica la dracu, pot sa ma imbrac si io in printzesa!

Cristean spunea...

stiu, si eu am acasa o fana convinsa a nuntilor...