Sau cum s-o fi scriind. Multi "analisti" au judecat foarte toporist problema din Moldova. De la criminalul "nu ne priveste", pana la "a fost mana rusilor" sau la "n-o sa-i bage Europa in seama ca sa nu se certe cu Rusia". Prostii. Nimeni nu poate sa plece de la premisa ca vesticii "au abandonat" ceva ce oricum nu le apartinea. Singurii dementi carora le pasa suntem noi, romanii, dar si noi suntem legati de maini si de picioare. Arma noastra e acordarea cetateniei, pe care trebuie sa o folosim la maxim. Stiu, o sa ma injurati acum.
Altceva din fundalul intregii povesti ar trebui sa ne dea de gandit, ca tot a venit vorba de arme. Noi, romanii, nu putem discuta lucruri serioase cu nimeni atata timp cat nu avem pozitii avantajoase. De fapt, nici fratii nostri mai mari si mai europeni nu pot nici ei. Dependenta mai mare sau mai mica de gaze din Rusia ne lasa in pula goala de fiecare data cand vorbim serios cu ei. Iar asta nu duce la nimic bun. Episodul din iarna cand rusii au trimis un Ivan sa inchida robinetul i-a facut pe smecherii europeni sa se cace sange. N-au mai fost in stare de nimic. Ce negocieri? Rusia a facut ce-a vrut.
Mentinerea pozitiei in care suntem fata de Rusia, de care ea poate abuza si pe care o poate folosi oricand ca arma politica ne poate duce intr-un punct in care sa renuntam la mai mult decat puncte de vedere. Si nu vad de ce n-am deveni noi insine o alta Moldova sau Georgie in care prietenii si aliatii nostri si-ar baga picioarele in fata unei crize si mai serioase. Mai ales ca umbla vorba ca ne paste o mare bipolarizare si ca or sa ne lase astia sa ne rezolvam problemele singuri. Sa vezi atunci distractie.
Singurul mod in care mai putem spera ceva in schema asta este sa incercam sa ne asiguram pe cat posibil independenta energetica. Asta ne ramane singura arma de aparare in fata manierei cinice in care s-a ajuns sa se faca politica internationala acum. Este incredibil cat de naivi putem fi ca sa stam in continuare legati de rusi printr-un cordon ombilical ce transmite ceva ce oricum se va termina. Logica pe termen lung ne spune sa incepem sa cautam alternative. Cu cat mai repede, cu atat mai bine. Exista destule tari care nu mor de foame chiar si fara gaz. Dimpotriva. Trebuie sa renuntam la gaz ca si bun de larg consum si materie prima pentru curent. E o prostie. Trebuie sa ne producem curentul singuri. Altfel decat pana acum. Din resurse regenerabile, cat mai mult posibil. De-abia atunci vom fi cu un metru mai independenti si vom putea face si noi politica internationala. Pana atunci, vom fi curvele Rusiei, care ne va face posta cu restul marilor puteri cand va vrea.
miercuri, 15 aprilie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
3 comentarii:
energia alternativa este cel mai bun lucru in care s-ar putea investi acum pentru ca rezolva atat de multe probleme - energetice, financiare si geopolitice. numai ca nu se investeste. sau se investeste prost/in bataie de joc.
citisem la un moment-dat de construirea unei centrale eoliene (pe vremea lui nastase) intr-o zona in care nici macar nu adia vantul! doar banii nu erau din buzunarul lui, ci al cetatenilor europeni. unde nu-i cap, vai de picioare!
UE are planuri de reducere a poluarii cu 20% fata de nivelul anilor '90 pana in 2020. de la teorie la practica e cale lunga insa. si, chiar daca se inregistreaza progrese (UE are probabil cele mai bine puse la punct planuri in privinta asta din lume), este imposibila trecerea 100% la resursele alternative de energie in viitorul apropiat. deci tot la "mila" Rusiei va sta o vreme - mai ales Germania care, oricum, reprezinta nucleul greu al Uniunii. totusi, asta nu e motiv sa ridicam din umeri, ci sa ne punem pe treaba si sa avansam cat mai rapid in aceasta directie.
Vazusem de curand un documentar despre transformarea gunoiului in energie electrica si nu numai!
In Romania exista gunoi? Daca nu exista putem importa, ca oricum la importuri ne pricepem cel mai bine!
nu, si la facut gunoi suntem meseriasi. din pacate, 100% "regenerabili" e greu de crezut ca o sa ajungem. ne mai trebuie centrale atomice si sa ne mai batem joc un pic de raurile noastre. asta-i pretul civilizatiei.
Trimiteți un comentariu