joi, 2 iulie 2009

De ce e presa in cacat

Am fost romantici, acuma, gata, revenim la injuraturile noastre. Daca ar fi dupa mine, as desfiinta cu totul facultatea de jurnalism. Singurul lucru despre care ar putea sa scrie un jurnalist ar fi jurnalismul. Pai, pe bune, ce altceva ar putea sa stie ala? Mi-ar placea ca fiecare facultate sa aiba cursuri de jurnalism. Ai terminat sociologie si nu vrei sa profesezi? Poate ti-ar placea, totusi, sa scrii despre asta. Altfel, toti ziaristii sunt niste impostori. Nu mai zic de inginerii care scriu despre politica sau geologii care scriu despre IT, cum e la noi in presa. Sau de oricine altcineva care stie sa lege doua cuvinte, nu neaparat corect, ca de-aia avem corector. Si asta-i presa noastra.

Inflatia de ziare a dus la o inflatie de incompetenti in presa. Tabloidismul a prins la noi pentru ca suntem o tara de mahalagii, multumim Cristoiu si Diaconescu, ne-ati dat sansa sa ne cunoastem mai bine. Presa e vazuta prost – mircea badea e o gaoaza caruia ii urez sa faca ce fac eu pe salariul meu vreo cateva luni, asa. Sa se certe cu bloggerii si cu ziaristii de pe pozitia lor. Financiara, respectiv. Intr-o tara normala la cap, el murea de foame. Nu in ultimul rand, managementul din presa a adus-o unde este azi. Adica, in faliment. In romania NU E loc pentru atatea publicatii, punct. Nu avem economia care sa le sustina pe toate, iar o presa normala traieste din publicitate.

Ce nu au inteles multi e ca afacerile cu presa la noi se fac heirupist. Se ia un ziarist cu oarece experienta, ala-si face “echipa” si gata. Ai gasit o nisa, crezi ca poti face bani din ea? Baga! Nu e asa simplu. Varianta 2: sunt afacerist, ma dau banii afara din casa, vreau “spate” si un mijloc de presiune politica – imi fac trust de presa. Trustul ala nu va fi niciodata o afacere in adevaratul sens al cuvantului, nu va fi profitabil in romania si nici nu va avea oameni cinstiti si verticali in el. Toate trusturile de presa din romania sunt in cacat financiar pana in gat. Pentru ca sunt populate de oameni de cacat, sunt cladite de oameni de cacat cu scopuri de cacat.

Si vom fi in cacat mult timp de-acum incolo.

2 comentarii:

Anonim spunea...

In destul de multe companii romanesti exista asa numitul "politist de serviciu". Datoria sa este aceea "a turna" superiorilor tot ce comunica intre ei angajatii. Este un fel de "securist" infiltrat in sanul muncitorimii. Acest "copoi" isi face munca de placere si-si arata servilismul fata de stapan, cu multa credinta si, absolut, fara nici o jena. Stapanul il recompenseaza pentru serviciile aduse si il incurajeaza sa continue la fel de asiduu. In capul unor patroni, cat si a pseudomanagerilor, aceasta metoda e folosita cu scopul de a controla mai bine grupul pe care il conduc. In realitate, "politistul de serviciu" ajunge sa sparga omogenitea grupului (cu barfe si alte rautati), reusind astfel sa distruga o echipa de oameni capabili. In mod normal aceasta echipa, in lipsa sifonarului, ar functiona excelent. Mai rau, acest soi de "securist capitalist" este unul ticsit de frustrari launtrice, rareori educat suficient si mai ales lipsit de logica. In afara companiei, "politistul de serviciu" nu si-ar gasi de lucru. De ce ? Pentru ca in fiecare companie, saraca in management, exista cate un astfel de parvenit "pervertit". Deci, doi "copoi de serviciu" nu s-ar intelege intre ei, caci trebuie sa se bata pentru acelasi os. Desigur, turnatorul in cauza va refuza constant sa accepte si sa creada aceste lucruri, caci el are o imagine extraordinara despre sine insusi. Din nefericire, el chiar are sentimentul utilitatii. Concluzia ? Cine se situeaza in afara sferei limitate a sifonarului este bine sa se retraga. O zicala veche spune: " Daca te bagi in tarate, te manaca porcii". Asadar, ramane pentru fiecare in parte, la liberul sau arbitru, sa concluzioneze, cine si cum se aseamana. Tocmai pentru a se sti cu cine "sa se adune". Sau poate ca nu. Antidotul ? Managerii acestor firme trebuie lasati sa-si care singuri povara. In timp, valoarea pagubelor rezultate se va dovedi o lectie plina de invataminte. In final, uram mult succes celor avizati.

Sicovitol spunea...

Foarte frumos.