luni, 22 iunie 2009

Cum fac altii

Probabil ca putina lume isi aminteste de scandalul de la Tepro Iasi, ala cand liderul de sindicat a fost omorat la comanda pentru ca nu prea era de acord cu ce vroia sa faca noul patron, cehul Priplata. Procese, cutare, in fine, justitia noastra a zis ca patronul a comandat omorul si i-a dat 8 ani de puscarie. Nicio problema, cehul s-a dus la el acasa si cam asta a fost. Acuma, aflam din Cotidianul ca pe cehi ii doare-n ciocan de decizia de la noi, ca judeca si ei din nou cazul, ca, in principiu, ala n-are sanse mari sa fie condamnat si acolo si ca sigur nu va fi extradat la noi pentru ca ei nu fac asa ceva.

Ce facem noi cu cetatenii nostri? Ai o problema? Du-te, tata, te cauta americanii, te dam pe mana lor, rezolva-ti problemele. Nici cehii, nici francezii, nici americanii nu isi extradeaza cetatenii. Nu exista asa ceva la ei. Noi semnam ca prostii toate tratatele sa ne dam oamenii pe mana altora sa-i judece ei. Iar cand alta tara judeca un cetatean de-al ei in aceeasi cauza in care a fost condamnat la noi, ciudat, descopera ca nu i-au fost respectate drepturile, ca a fost condamnat ilegal, ca legea romana e nu stiu cum si gata, il achita. Romania e de cacat in continuare.

5 comentarii:

jane spunea...

da, asta e situatia. daca ai semnat tratat de extradare, bine. daca nu, nu. plus ca statele puternice fac legea. intr-un fel mai corect sau mai putin corect, dar asta e realismul politic/geopolitic, spune-i cum vrei.
totusi, eu ma gandesc si la cealalta varianta: esti american, cetatean al celui mai puternic stat. ar fi cam nasol daca SUA nu si-ar apara cetatenii, mai ales cand vine vorba de prezenta lor in state-problema precum Coreea de Nord, Iran, etc.

Cristean spunea...

chestia asta cu extradarile am mai discutat-o noi, ea nu e neaparat pentru orice fute-vant care a facut nush' ce belea nu stiu unde, e pentru altii mai importanti. dar imi place ca, totusi, unii chiar tin cont si au grija de oamenii lor, orice ar insemna asta. in speta, natiile alea. noi facem un cacat. exista, totusi, o exceptie: Munaf. el e cetatean american, dar aia l-au lasat pe mana irakienilor sa-l execute.

jane spunea...

exceptiile confirma regula :)
plus ca sunt cetateni si cetateni. unii is de mana a doua, de pare. e suficient sa te iei dupa nume si sa te gandesti la 9/11 ;)

Anonim spunea...

lucrul la care te referi in acest post se numeste NATIONALISM, iar majoritatea populatiei diferitelor tari oarecum civilizate sufera de el, doar ca ei sufera de nationalism inrait. Ar fi in stare sa inceapa un razboi mondial pentru un lider care a fost asasinat, VEZI PRIMUL RAZBOI MONDIAL.... have a nice day, a si revin cu burn the country to create a new one...inca o chestie, la noi suferim de prostie maxima, adica din punct de vedere al persoanelor unite aici,de exemplu ai vazut vreodata un grup de oameni care sa ia partea unui om care sufera din grup? poate doar si doar daca este liderul grupului, mentalitate de haita proasta ce gasim. oricum BURN BURN THE DAMN COUNTRY

Cristean spunea...

amice, esti cam piroman...