joi, 11 iunie 2009

Constatare

N-am putut sa nu observ cum comunismul, pe unde a fost el, a avut nevoie si de-o dictatura sanatoasa ca sa poata sta-n picioare. Asta am descoperit intr-o noapte, intr-o discutie acompaniata de niste beri. Despre alte dictaturi vom mai vorbi, fiti siguri. Da' asta cu comunismul - chiar asta de la noi - a fost simpatica.

Ce-o fi fost in mintea lu' ceausescu? Eu, in locul lui, ii omoram pe toti la revolutie. Punct. Dar, probabil, eu stiu ceva ce el nu stia. In dictaturile celelalte pe care le stiu, toata lumea e nemultumita, dar nimeni nu zice nimic. Cum a putut sa fie atat de prost?

Ma uitam prin imagini la proces la el si la nevasta-sa ce nedumeriti erau. Ei chiar crezusera ca romanii pusesera botul la comunism. Si ca ii dadea recunostinta afara din casa, din casa aia cu frig, intuneric si frica. Si tocmai noi, romanii, monumente de cinism si lichelism. Mare tampit. Gresit popor si-a ales.

Noi, sa credem in ceva? Ma face sa rad chestia asta. Nu ma luati cu dumnezeu. Lumea crede in biserica, nu-n dumnezeu, asta zic sondajele, certati-va cu ele, nu cu mine. Si oricum asta e exemplul clasic de "safe bet", stim de la Descartes si ne-a explicat foarte clar cum functioneaza si la romani un nene inca din 1906.

2 comentarii:

vlad spunea...

Ceausescu era doar o marioneta care a rezistat exact atat cat i-au dat cei ce l-au pus la conducere. el traia pe alta lume, era convins ca poporul il iubeste, pentru ca toata lumea de pe langa el vroia sa-i ridice ego-ul pe cele mai inalte culmi. el vedea doar demonstratiile care se desfasurau in onoarea lui. e destul de pueril din partea noastra sa credem ca poporul roman a pornit revolutia. sa fim seriosi. doar uitandu-ne la ce am devenit dupa doar 20 de ani si anume un popor de oameni pentru care cea mai mare dorinta e sa vada cum se cearta Magda cu Tolea sau alti ciudati inventati de niste televiziuni obscure doar de dragul ratingului. e nebunie sa zici ca din randul acestora ne-am ridicat impotriva sistemului.nu avem in noi fibra aceea de luptatori de care e nevoie pentru a da jos un sistem.

Cristean spunea...

popor? esti optimist. suntem o populatie. si da, e greu de crezut ca mamaliga face explozie. si inc-odata da, Ceausescu a fost un experiment scapat de sub control de ceilalti care chiar au crezut ca el va fi o papusa. n-a fost cazul. da' nu te duce prea departe cu teoria conspiratiei, ca de multe ori, lucrurile nu stau chiar asa.