luni, 15 iunie 2009

Lumea e misto

O aniversare interesanta azi, prieteni: acum fix 17 ani, pe 15 iunie 1992, Curtea Suprema de Justitie din SUA stabilea o regula misto, odata cu decizia in cazul US v. Alvarez-Machain. Din momentul ala, a devenit legal pentru americani, daca te suspecteaza de ceva, sa vina sa te rapeasca de la tine din tara si sa te judece la ei. Bineinteles, NU este legal sa vina altii si sa aplice reciproca.

Deci, sa luam un caz pur ipotetic: daca, presupunand prin absurd, un american a omorat pe cineva in romania intr-un accident de masina, noi n-avem voie sa-l luam de la el de acasa sa-l judecam. Doar asa, sa vedem daca-i vinovat sau nu. De altfel, americanii sunt si suporteri infocati pentru crearea de curti de justitie internationale, dar intotdeauna fac tratate ca ele sa n-aiba jurisdictie pentru cetatenii americani.

E misto sa fii american.

11 comentarii:

Anonim spunea...

Masonii-s vinovati

Cristean spunea...

:)))))))))))

allmostakilla spunea...

tagul cu teo peter e super misto........poate ar trebui sa le amintesti celor mai tineri sau mai necopti sau.....manelistilor cine a fost teo si in ce fel este el o victima a rahatului ata de lege.......

jane spunea...

pai sa stii ca-i bine sa fii american. sa puna naiba pe-oricine sa se puna cu un cetatean american, ca-l urmaresc pana-n panzele albe.
chiar daca abia in '92 s-a dat legea asta la ei, nu e prima data cand au facut ceva similar: a se vedea invazia Panama-ului si arestarea lui Noriega pe diverse motive. noriega fiind cap de stat. chestie interzisa de ONU. mare tam-tam a mai fost si-atunci. fascinant. chiar ma-ntreb ce-ar fi fost daca nu era lumea toata concentrata pe prabusirea comunismului...

baiatucuberea spunea...

Nu ca am ceva cu tine, sau sa mi-o iei in nume de rau...dar eu MA CAC PE EI!!

Cristean spunea...

@jane: n-a fost o lege, la ei e cu jurisprudenta, adica daca s-a dat o data hotararea aia judecatoreasca, toti judecatorii vor gandi la fel o cauza la fel (nu ca la noi).

@baiatucualcoalele: ba, nu poti sa generalizezi. da' nici sa nu observi niste chestii... io stii ca-s primu' care-si baga pula in niste chestii. de exemplu, cand am vazut decizia aia, n-am putut sa nu-mi amintesc de Teo Peter. Si nu e singurul Iar ala care l-a omorat nu e singurul care beneficiaza de niste legi care sunt, de fapt, facute sa-i protejeze pe al' de Kissinger, Bush, Cheney si asa mai departe, adica niste CRIMINALI DE RAZBOI care nu vor plati niciodata pentru ce au facut.

Cristean spunea...

@ Jane: am uitat sa-ti zic, Noriega era agent CIA, deci era de-al lor, doar si l-au luat inapoi. Mai naspa e cu astialalti.

jane spunea...

noriega a fost bun cat a facut ce i s-a spus, iar cand a scos nasul la purtare au iesit la iveala si traficul de droguri, arme, dictatura, etc. si nu se putea permite asa ceva, nu? daca nu se dadea fortos, probabil ar fi fost mult si bine in puful panamez ;)

Anonim spunea...

Cristean - acum tu generalizezi. vor plati si ei, toate la timpul lor. cu totii or sa primeasca ce li se cuvine, chiar daca intre timp au luat ce li se cuvine altora.

Cristean spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cristean spunea...

tre' sa recunosc ca habar n-am ce-ai vrut sa spui. generalizez in privinta a ce? cine va plati? ai fost prea abstract pentru mine de data asta.